Bokhäcken (Fagus sylvatica) är populär på grund av dess vackra bladverk som håller fast vid växterna även på vintern. Detta gör bokhäcken, tillsammans med ligiten, till en av de få lövskyddsplantorna som ändå är lämpliga för en integritetshäck. Grön bok och röd bok (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) trivs på sandjordar som inte är för våta. Vill du plantera en liknande häck i lerig, våt mark? Välj sedan hornbeam (Carpinus betulus).

Grön eller röd bokhäck?

På Haagplanten.net kan du köpa två typer av bokhäckar: den gröna boken och den röda boken. Dessa häckplantor har mycket gemensamt. Den gröna boken är Fagus sylvatica eftersom den förekommer i naturen och den röda boken är en odlad form av den. Den enda skillnaden är bladfärgen. När löven på den röda boken spirar nytt har den en koppar färg. Senare på året blir bladen djupröda eller mörklila och även när de torkas ut har de fortfarande en röd glöd. På så sätt har du till och med en färgstark häck utan blommande häckplanter.

Kan du inte välja mellan en grön eller en röd bokhäck? Eftersom de egentligen är samma häckplantor i två olika färger kan du plantera dem tillsammans utan problem. De växer båda 30 till 60 tum per år och båda föredrar torr jord. En tvåfärgad bokhäck är därför verkligen ett alternativ. Du kan köpa en sådan bokhäck från våra blandade häckar som ett praktiskt häckpaket. Med en sådan färgstark häck kommer din trädgård utan tvekan att sticka ut!

Båda typerna av bok är infödda, eller i fallet med Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ härrörande från en inhemsk art, och kräver därför liten försiktighet för att trivas i vårt klimat. Trots att boken är en lövväxt kommer den fortfarande att hålla sina löv på vintern. Först på våren kommer de vissna bladen att falla av och ersättas omedelbart med nytt grönt blad. Detta ger en bokhäckfärg i trädgården året runt. Dessutom ger en bokhäck viss integritet under vintermånaderna.