Bra utomhusbelysning är nödvändigt. Det skapar atmosfär, håller inbrottstjuvar ute och gör det lättare att hitta fram- eller bakdörren. Trots att du vill tända din trädgård väl försöker du hålla din energiräkning inom gränserna. Genom att ordna utomhusbelysningen på ett smart sätt och välja rätt lampor sparar du mycket energi. Detta återspeglas inte bara i energiräkningen, du bidrar också positivt till moderns natur. Men hur organiserar du din utomhusbelysning utan att det tar för mycket energi?

Välj LED-belysning
När du köper belysning kan du välja mellan LED-lampor, energisparlampor, halogenlampor och glödlampor. För att begränsa energianvändningen är det bättre att välja LED-belysning, eftersom den omvandlar mer än 50% av värmen till ljus. Med glödlampor är andelen mycket lägre. Dessa lampor värms främst upp utan att denna energi omvandlas till ljus. Dessutom håller LED-lampor i flera år. Totalt har de mellan 30 000 och 50 000 brinntimmar. Om en LED-lampa tänds i 3 timmar om dagen kommer den att hålla i inte mindre än 27 år! Inköpspriset för LED-belysning är mycket högre, men du kan enkelt få ut det igen. Se LED-lampor för trädgårdsbelysning här.